Als je in een examenklas lesgeeft, dan ontkom je niet aan het werken met teksten. Een tekst met vragen vormt immers een groot bestanddeel van het Centraal Examen.
Om de leerlingen bewust te maken van het onderwerp van een tekst, giet ik weleens een tekst in Wordle. Wordle is een programma op het internet dat een afbeelding maakt van een tekst. Die afbeelding is gebaseerd op de frequentie waarin een woord voorkomt in die tekst.
In het voorbeeld bovenaan deze blog heb ik de tekst ‘De tijdgeest en de doodstraf‘ uit het vwo-examen van 2003 ‘gewordled’. Oorspronkelijk is deze tekst gepubliceerd in de Volkskrant. Ook staat hij in hoofdstuk 10 van de (verouderde) methode Nieuw Topniveau. Zoals je ziet, kan het niet echt missen waar ‘De tijdgeest en de doodstraf’ over gaat, maar het verdient ook aanbeveling om naar de woorden te kijken die er wat minder uitspringen.
Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar het inzetten van Wordle bij samenvattingsteksten. Zodra ik daar meer input over heb verzameld, breng ik jullie op de hoogte.
Tot slot ben ik nieuwsgierig naar jullie ideeën over Wordle. Hoe zou je deze tool nog meer in kunnen zetten?