Tim & Jim

In mijn zesde klas zit Tim. Tim is een natuurtalent op schrijfgebied. Als ik hem vraag wat hij gaat studeren, zegt hij te twijfelen tussen IBA of andere business-gerelateerde studies. Ik vertelde hem vandaag over Jim. (Dat hun namen rijmen, lijkt me louter toeval.)

Jim zat bij mij in de klas op het gymnasium zo’n 25 jaar geleden. Jim was slim. Als je wilde winnen met Triviant moest je ervoor zorgen dat Jim in je team zat, want dan was je overwinning kat in het bakkie. Jim ging destijds technische natuurkunde studeren. Een studie waar hij flink zijn tanden in kon zetten. Tijdens zijn afstudeerstage bleek dat het opzetten van natuurkundige experimenten niet per se zijn grootste talent was, maar dat hij wel heel goed over technische onderwerpen kon nadenken, praten en schrijven. Jim stuurde zijn carrièreperspectief bij en werd wetenschapsjournalist bij De Ingenieur, een tijdschrift over techniek. In dit tijdschrift probeert de redactie antwoord te geven op vragen als:

Terug naar Tim. Ik vraag hem hoe het komt dat hij zo ‘gemakkelijk’ schrijft. Daar heeft hij niet echt een antwoord op. Wel vertelt hij er plezier in te hebben om uitdrukkingen of metaforen in zijn tekst te verwerken. Ik vraag hem naar zijn leesgedrag: bij voorkeur niet erg veel boeken, zegt hij. Ik vraag hem naar de beroepen van zijn ouders: accountant en financieel directeur. En het taalgebruik bij hem thuis? Zijn moeder gebruikt wel heel veel spreekwoorden, vertelt Tim.

Ik benadruk nogmaals dat hij een uitzonderlijk mooie schrijfstijl heeft en dat ik hoop dat hij dat talent voor schrijven de komende jaren in zijn achterhoofd houdt als hij op zoek gaat naar een studie en – nog verder weg – een carrière die hem past. Hopelijk herinnert hij zich ons gesprek als zich een talige kans of keus voordoet, denkend aan de Jim uit het verhaal van zijn lerares Nederlands.

Het gesprek met Tim zet me aan het denken. Hoe komt het nu dat Tim zo goed schrijft? Voorlopig heb ik twee aanknopingspunten: het van figuurlijke taal doorspekte taalgebruik van zijn moeder en het plezier dat hij er zelf aan beleeft om zijn taal mooier te maken met beeldspraak.

Als docent Nederlands vind ik het best een zoektocht hoe je leerlingen beter kunt leren schrijven. Wat is daar eigenlijk voor nodig? Van Jim leerde ik dat ook een technische studie kan leiden tot een talige baan. Dat vind ik een mooi besef in een maatschappij als de onze waarin bètavakken nog altijd meer gewaardeerd lijken te worden dan alfavakken (en waarover dit blogje nadrukkelijk niet gaat). Van Tim leerde ik hoe bepalend het taalgebruik van je ouders is voor je taalontwikkeling. En tot slot leerde ik van Tim dat de sleutel tot goed schrijverschap het plezier is dat je aan taal kunt beleven.

Als trainer help ik docenten Nederlands om hun schrijfvaardigheidsonderwijs zo in te richten dat hun leerlingen betere schrijvers kunnen worden. Ik ben ervan overtuigd dat veel schrijven én creatief schrijven beide bijdragen aan de ontwikkeling van schrijfvaardigheid en aan deze aspecten besteed ik dan ook uitgebreid aandacht in de training ‘Schrijfvaardigheid onder de loep’ op 12 april 2021 of bij jou op school voor de hele sectie.  

Toekomstige economen zoals Tim en techneuten zoals Jim die een degelijke én mooie tekst kunnen schrijven; daar willen we er wel meer van hebben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *