‘Met één voet in het graf’ op Wallwisher

Er is niets mooier dan met leerlingen van gedachten te wisselen over literatuur. Korte verhalen lenen zich daar heel goed voor. In atheneum 4 en in havo 4 werken we met een zelfgemaakte reader waarin de literaire theorie gecombineerd wordt met het lezen van korte verhalen.

Eén van die korte verhalen is ‘Met één voet in het graf’ van Bob den Uyl uit de gelijknamige verhalenbundel uit 1971. Ondanks het feit dat dit bepaald geen modern verhaal is, leent het zich uitstekend voor bespreking of discussie, omdat het verhaal erg absurd is en op een filmische manier geschreven.

In mijn les gaat de bespreking over de vragen die dit verhaal oproept. Ook bespreek ik de functie van de ruimte. Ik laat leerlingen vóór de les het verhaal lezen en dan kunnen ze hun reactie achterlaten op Twitter of op Wallwisher.

Met behulp van Wallwisher kun je een online prikbord maken waarop iedereen gemakkelijk zijn reactie kan achterlaten. Onlangs is de opzet van deze site helemaal gepimpt, waardoor deze er nóg aantrekkelijker uitziet. Aardig extraatje is dat de ‘wall’ die je maakt automatisch een QR-code genereert die je kunt gebruiken op het smartboard, in je opdracht of op een website. Je kunt natuurlijk niet alleen reacties op verhalen of boeken delen op de ‘wall’. Je kunt ook een discussie aanzwengelen over een actueel onderwerp ter voorbereiding op een betoog of debat.

Even terug naar ‘Met één voet in het graf’. Ik laat leerlingen in de les, nadat ze het verhaal hebben gelezen, één of twee fragmenten zien uit de film ‘I am Legend’ met Will Smith. Net als in het verhaal is in deze film de hoofdpersoon de enige overlevende in een verder ‘lege’ wereld. Hoe ziet deze wereld eruit? En hoe gaat het personage om met deze eenzaamheid? Door het verhaal te koppelen aan de film en eventueel aan de actualiteit – denk aan kernrampen, tsunami’s of orkaan Sandy – kun je leerlingen laten zien en ervaren dat dit ‘oude’ verhaal – hoe absurd ook – nog altijd actueel is.

[youtube=http://youtu.be/nyNu0CDim0w]

P.S. Ik zal jullie ook een pdf-je bezorgen van het verhaal, maar dat houden jullie nog tegoed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *