LEESVAARDIGHEID

Beter Lezen, Beter Scoren

Doelgroep: docenten Nederlands

Lengte van de training: 2 dagen training (maximaal 8 uur per dag – exacte tijden in overleg) 

Vorm: De training zal als maatwerk op de eigen school worden uitgevoerd. Individuele inschrijving voor deze training is niet mogelijk. 

Voorwaarden: Voor het volgen van deze training is naast een lesbevoegdheid Nederlands geen specifieke vooropleiding vereist. Ook zelfstudie is voor/na de training niet vereist. 

In het kort: in deze training leren we je hoe je ervoor kunt zorgen dat je leerlingen geconcentreerder en dieper gaan lezen. Door de afwisselende didactiek krijgen jij én je leerlingen weer zin in ‘leren lezen’.

Leerlingen ervaren vaak een drempel bij het lezen van boeken en de (in ieder geval in hun ogen) lange teksten. En dat terwijl het maken van ‘leeskilometers’ juist zo belangrijk is voor het ontwikkelen van de leesvaardigheid. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel materialen en werkwijzen ontwikkeld om het leesplezier van leerlingen te vergroten en het (begrijpend) lezen aantoonbaar te verbeteren. Zodra leerlingen leesvaardiger zijn én weten hoe zij een tekst moeten aanpakken, zijn de kansen om goed te scoren op het examen groter.

Na een training ‘Beter lezen, beter scoren’ weet je hoe je leerlingen met meer plezier kunt laten lezen, hoe je ze activeert bij het lezen van zakelijke teksten en hoe je op een effectieve en motiverende manier invulling kunt geven aan de toetstraining en de examentraining voor het CE Leesvaardigheid.

Onze ervaring leert dat het zeker loont om met je hele sectie één of twee dagen aan de slag te gaan met leesvaardigheid. Op je eigen school of ‘op de hei’ zorgen we er met elkaar voor dat er een gedegen plan komt voor leesvaardigheid. Je leerlingen gaan beter lezen en daardoor ook beter scoren voor leesvaardigheid.

Hoe ziet de training eruit?

Op dag 1 richten we ons met name op de motivatie voor het lezen, uitdagende werkvormen voor onder- en bovenbouw en het opzetten van een logische de doorlopende leerlijn.

Op dag 2 gaat het met name om het opzetten en uitvoeren van een motiverende toets- en examentraining. Je krijgt concrete voorbeelden en werkvormen om gedurende het schooljaar te oefenen. En je krijgt handvatten om richting het eindexamen meer gericht en op maat te werken.

Uiteraard kan ik het programma van de training leesvaardigheid aanpassen aan jullie sectiewensen. Ook is het mogelijk om lesbezoeken met nabespreking bij te boeken om het geleerde direct goed in de praktijk te leren brengen.

Neem contact met mij op en ik spreek graag al jullie wensen door.

Alle trainingen krijgen vorm in samenwerking met de leden van De Talengroep.