Infographic: leer schrijven als een professional

Met de gratis applicatie Piktochart maakte ik in de herfstvakantie een infographic over het schrijven van essays. Het idee kwam van Pinterest. In dit blog vertel ik u er alles over én u krijgt deze infographic natuurlijk cadeau.

In het verleden liet ik u al eens kennismaken met Pinterest. Toen bedacht ik een verwerkingsopdracht voor literatuur met behulp van dit social medium. Welnu, ik gebruik Pinterest zelf heus niet alleen voor het maken van online prikborden over boeken. Sterker nog: daar gebruik ik het nooit voor.

Ik ben gek op Pinterest, want ik vind de foto’s en illustraties die daar door mensen van over de hele wereld ‘opgeprikt’ worden prachtig. En achter die mooie plaatjes gaan vaak verdomd leuke of interessante websites schuil. Naast Twitter (daarover later meer) gebruik ik Pinterest dus ook om van te leren. Ik leer wat mijn kledingstijl is, welke tassen ik echt móet kopen, hoe ik mijn huishouden organiseer en wat voor traktaties de Pinterestende ‘ploetermoeders’ aan hun kinderen mee naar school geven op hun verjaardag.

Op Pinterest staan ook veel ideeën voor leraren. Voor docenten Nederlands zijn de, met name, Engelstalige ideeën voor schrijfvaardigheid een bron van inspiratie, maar… In het Engels dus. Zo kwam ik via een ‘pin’ van mijn oud-collega Patricia van Slobbe bij een infographic over het schrijven van essays. Dat was net wat ik nodig had, want ik moest nog een opdracht maken voor het literaire thema-essay in 6 vwo.

Een wild plan kwam in mijn hoofd op: ik ging die infographic ‘wel even’ vertalen, zodat mijn leerlingen uit 6 vwo er hun voordeel mee konden doen bij het schrijven van hun thema-essay.

Zoals bij alle wilde plannen ging ik eerst lekker googelen, want ik had een gratis applicatie nodig om zo’n infographic mee te kunnen maken. Ik ben immers geen vormgever, dus ik kon niet zomaar de lay-out van de originele infographic namaken. Google bracht mij via de website van Frankwatching naar drie mogelijke applicaties: Piktochart, Infogr.am en Easel.ly.

Ik probeerde ze alledrie en koos voor Piktochart, omdat ik daar de best passende gratis template vond. Ik heb ook even gestoeid met Easel.ly en was bij die applicatie erg tevreden over de hoeveelheid en variatie aan foto’s die je kon gebruiken. Infogr.am heb ik niet geprobeerd.

Tsjonge, dat vertalen viel niet mee zeg. Gelukkig wilde Patricia, mijn oud-collega Engels, mij wel helpen. En ondanks de fantastische applicatie was het vormgeven ook geen makkie, maar met de herfstvakantie en mijn doorzettingsvermogen als back-up heb ik het project toch afgerond.

En omdat ik graag zie dat meerdere mensen (leraren, schrijvers, trainers, leerlingen) profiteren van mijn werk, deel ik mijn infographic met u: via dit blog, via Facebook, via Twitter en via Pinterest. In de hoop dat het u werk scheelt en in de hoop dat u ook materiaal met mij (en anderen) gaat delen. Oh ja, ik deel hem ook, omdat ik er trots op ben, maar dat had u vast wel in de gaten.

De infographic ‘Hoe schrijf ik een essay?’ vindt u als u klikt op de afbeelding hierboven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *