Hoezo, praatjes vullen geen gaatjes?!

20121024-203135.jpgAl sinds het begin van mijn onderwijscarrière ben ik gek op debatteren in de klas. Het is spannend, interactief, actueel, uitdagend en scherpt het verstand. Mede door
deelname aan het NK debatteren voor scholieren, georganiseerd door het Nederlands Debatinstituut, ben ik thuisgeraakt in de debatmaterie. Dit instituut biedt uitstekend lesmateriaal, prettige ondersteuning en een heldere debatvorm, die eventueel ook heel goed beoordeelbaar is. Het Debatinstituut heeft tot doel om debatteren tot een wezenlijk onderdeel van ons onderwijs en onze maatschappij te maken en dat lukt hen behoorlijk goed als je kijkt naar de hoeveelheid scholen die deelneemt aan hun wedstrijden!

In principe wil ik in de les zo snel mogelijk aan de slag kunnen met het debatteren zelf. Dat is voor de leerlingen het motiverendst en er moet geoefend worden, want alleen daardoor kun je het ‘vak’ leren. Om deze reden maak ik voor mijn debatlessen in A4 en A5 gebruik van het concept ‘flipping the classroom‘. Ik leg de theorie niet uit, maar geef deze op als huiswerk. De leerlingen bekijken een door mij gemaakte digiles over de theorie van het parlementair debat, zodat we in de klas snel aan de slag kunnen.

De digiles, het parlementair debat, heb ik gemaakt met behulp van educreations. Dit is een app voor Ipad, maar je kunt deze applicatie ook gebruiken via internet op je pc. Het is een eenvoudige, intuïtieve tool waarmee je vrijwel direct aan de slag kunt. Enige nadeel is dat het opnemen van je teksten in één keer goed moet gaan. Dat is wel even wennen. Ook is het spannend om je eigen stem de wijde wereld van het web in te sturen!

Hier vind je mijn eerste digiles. Hij is niet foutloos, maar alle begin is moeilijk. Voel je ook vrij om de les te gebruiken als hij past in je lessen.

Tip: als jouw leerlingen echt beginnende debaters zijn, is het ook heel zinvol om één van de debatten van het ‘NK debatteren voor scholieren‘ op video te bekijken. Al kijkend en analyserend krijgen je leerlingen een goed beeld van hoe zo’n debat eruit kan zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *