Google Forms: verzamelen en overzicht houden

Een Google-account biedt ongelofelijk veel mogelijkheden die ik nog lang niet allemaal ken. Toch wil ik jullie één van de opties niet onthouden, omdat ik er dit schooljaar al veel plezier van heb gehad en omdat het ongelofelijk eenvoudig is: Google Forms. Ik begreep binnen een uur hoe het werkte en binnen anderhalf uur had ik mijn eerste ‘Form’ online staan.

Voor de Google-leken onder ons.

Google is allang niet meer alleen maar een zoekmachine. Zo heeft Google ook een e-mailservice (Gmail) en een mogelijkheid om online documenten op te slaan, te bewerken en te delen (Google Drive). Google is ook gekoppeld aan YouTube en heeft zijn eigen browser (Chrome).

Om de faciliteiten van Google te kunnen gebruiken, moet je een Gmail-adres aanmaken. Dat is de enige voorwaarde. Om een Gmail-adres aan te maken, ga je naar www.google.nl. Via de zwarte taakbalk bovenin je scherm ga je naar Gmail. Daar kun je een adres/account aanmaken. Dat is uiteraard gratis.

Waarvoor heb ik Google Forms tot nu toe gebruikt? Twee voorbeelden.

1) Een goede start

Aan het begin van het jaar heb ik bij al mijn leerlingen geïnventariseerd hoe ze tegenover het vak Nederlands stonden. Ook wilde ik bijvoorbeeld weten waar ze goed in waren en wat voor mobiele telefoon ze bezaten, zodat ik in de toekomst mijn digitale lessen daarop kon afstemmen. Klik op de afbeelding om naar het formulier te gaan.

Zodra een leerling het formulier had ingevuld, kwamen zijn antwoorden in een spreadsheet te staan. De gegevens in deze spreadsheet kan ik naar hartelust ordenen of exporteren naar Excel om ze verder te bewerken. Heel erg overzichtelijk! Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Kennismaking klassen

2) Jouw leesdossier

Afgelopen week hebben mijn leerlingen hun eerste literaire werk voor dit schooljaar gelezen. Ik besloot de door hen gekozen titels te verzamelen via Google Forms. Het formulier vind je door op de afbeelding te klikken.

Jouw leesdossier

Na elk gelezen boek laat ik hen het formulier opnieuw invullen, waardoor ik aan het eind van het schooljaar automatisch een overzicht van hun boekenlijsten in mijn bezit heb. Als je dit formulier samen met je collega’s gebruikt, dan is het gehannes met boekenlijsten voorgoed uit de wereld. Klik op de afbeelding voor een vergroting van de verzamellijst.

Verzamellijst leesdossier

Tot zover mijn pleidooi voor het gebruik van Google Forms. Zou je onderstaande Poll in willen vullen, zodat ik weet of er animo is voor een eenvoudige handleiding voor Google Forms? Dank je wel!
[polldaddy poll=7432904]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *