Een goede repromedewerker is een zegen

Een warm pleidooi voor meer ondersteunend personeel voor leraren

Ik gun iedere leraar een goede repromedewerker. Een medewerker die begrijpt dat als je zondagavond laat een bestand opstuurt, dat je het dan toch op maandag het 1e uur nodig kan hebben. Een medewerker die met je meedenkt over het inscannen van een boekje, zodat je het op Teams kunt zetten. Een medewerker die fantastisch kan lamineren. Een medewerker wiens inbox altijd leeg is en de ophaalvakjes in de kopieerruimte ook, omdat hij altijd ‘bij’ is met zijn werk. Een medewerker wiens enige frustratie het is dat de full tech kopieermachine soms toch mankementen vertoont en strepen achterlaat op het kopieerwerk. En wat dacht je van een medewerker die begrijpt dat je graag een roze kaft wil voor het boekje dat je in gedachten had?

Zo’n medewerker hebben wij en zijn naam is Stefan. Sinds Stefan bij ons op het Stedelijk Gym werkt, is mijn werk echt makkelijker geworden. Daardoor realiseerde ik me hoe fijn het is als je taken kunt delegeren die kostbare werktijd in beslag nemen, want die tijd wil je eigenlijk gebruiken om je onderwijs te ontwikkelen en niet om proefwerken te kopiëren.

Een vergelijkbaar gevoel krijg ik steeds meer bij nakijkwerk. Natuurlijk, zo nu en dan is een summatieve toets belangrijk. Je wilt weten of jouw leerlingen na een periode van hard leren en oefenen hun leerdoelen hebben bereikt. Toch staat het me steeds meer tegen dat ik veel uren moet steken in het nakijken van toetsen, terwijl de voorbereiding van mijn lessen daardoor op een veel te laag pitje komt te staan.

Wat als je, net als het kopieerwerk, ook dat nakijkwerk zou kunnen delegeren? Wat als iemand anders dat nakijkwerk zou kunnen doen en aan jou zou kunnen rapporteren hoe leerling A heeft gepresteerd op de leerdoelen B en C? Wat zou dat opleveren aan leeropbrengsten bij de leerlingen?

Als ik niet 8 of 9 klokuren zou hoeven te besteden aan het nakijken van 30 schriftelijke betogen, dan zou ik 12 tot 16 lesuren tot in de puntjes kunnen voorbereiden. Of ik zou diezelfde leerlingen drie keer feedback kunnen geven op hun oefenproducten. Ik denk oprecht dat mijn leerlingen meer zouden kunnen leren als ik minder nakijkwerk te doen had. Bovendien – en dat lijkt me eerlijk gezegd nog veel belangrijker – zou ik me dan veel vaker kunnen bezighouden met wat mij energie gééft in plaats van wat mij energie én creativiteit kost.

Ja hoor, kom maar op. Lezers, die nu denken: je moet dat nakijkwerk anders inrichten. Daar ben je toch zelf bij en andere ‘ja, maar-gedachten’. Denk je echt dat ik die gedachten niet ook heb gehad? Denk je niet dat ik daar met mijn collega’s op de 5 verschillende scholen waar ik heb gewerkt niet ook diverse strategieën op heb losgelaten? Alleen al het nakijken van één examen Nederlands kost me – met de tweede correctie erbij – meer dan 18 uur correctietijd. En vooralsnog heb ik op dat correctiewerk geen enkele invloed.

Ik pleit dus voor nakijkmedewerkers. Medewerkers binnen de school die zich specialiseren in het nakijken van proefwerken, werkstukken en opstellen. Medewerkers die dit werk veel beter en nauwkeuriger doen dan wij, omdat zij gespecialiseerd zijn in deze taak. Medewerkers die jou binnen 3 werkdagen na afname van de toets een resultatenoverzicht mailen met daarbij de verlossende woorden: “De nagekeken betogen van klas 5 liggen in je postvak en de analyse van de resultaten vind je in de bijlage van deze mail.”

Ik kan niet wachten.

Smaakt deze blog naar meer? Zou je wel op de hoogte willen blijven van nieuwe blogs en mijn nieuwsbrieven willen ontvangen? Laat dan je e-mail achter via het contactformulier. 


Ga naar contactformulier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *